30. jaan 2009

Armastus tiivustab progressi

Sukakudumismasina leiutas 1593. aastal inglise vaimulik William Lee. Legend täiendab seda tõika huvitava detailiga: sel aastal palus leidur kauni kudujanna Mary kätt ja südant ning kinkis talle pulmadeks kudumismasina, et kergendada kaasa rasket tööd.

* * * * *
On teada, et meeste triiksärkidel määrduvad kõige kergemini kätised ja krae. Iga päev särke pesta on tülikas. Aga missugune armastav naine lubaks mehe räpase särgiga kodunt välja? Hanna Montegue Troy'st (USA) leidis 1825. aastal niisugusest olukorrast lihtsa väljapääsu. Ta tegi ettepaneku õmmelda triiksärke, millel oleksid nööbitavad vahetuskraed.

* * * * *
Kõrge ratastega lastetooli konstrueeris 1848. aastal missis Burton New Yorgist, et ta maimukesel oleks mugavam.

* * * * *
Esimese vabajooksuga jalgratas ehitati alles üleeelmise sajandi lõpul. Sellele leiutisele võttis patendi (1887. aastal) prantslane Pierre Carmienne, kes püüdis oma isa vaeva kergendada. Tema isa sõitis iga päev rattaga tööle ning väsis vahetpidamata pedaale sõtkudes väga ära. Poja kingitus kergendas isa sõite.

* * * * *
1640. aastal saadeti kuulsa prantsuse teadlase Blaise Pascali isa Etienne Pascal Roueni intentandiks. 17-aastane Blaise oli tal maksusummade kokkuarvamisel abiks. Nähes, kuidas isa väsib suurte arvusega rehkendades, otsustas ta luua masina, mis niisuguseid töömahukaid arvutusi kergendaks. Kahe aasta pärast oligi liitev arvuti valmis.
Korrutamismasina ehitas 1888. aastal Pascali kaasmaalane ja eakaaslane Leon Bolle, keda samuti ajendas pojaarmastus. Tema tahtis aidata oma kellavalajast isa.

Kommentaare ei ole: